Bli scout

Här hittar du mer information om hur du går till väga för att bli scout hos oss.

Hur blir jag scout i Lomma scoutkår?

För att bli medlem i Lomma scoutkår ska vårdnadshavaren registrera scouten på Scoutnets vilket är Svenska Scouternas medlemsregister.
Länk till registreringen hittar du här (https://www.scoutnet.se/register/in/group/1023).

Du kommer därefter bli kontaktat av den ansvarige avledningsledaren för den åldersgrupp scouten passar in i med mer information om mötes tider m.m.

Till första mötet ska även vår medlemsdeklarationen fyllas i och lämnas över till någon av ledarna på avdelningen.

Medlemsdeklaration

Du kan kontakta kårordförande Louise Ursu via e-post eller telefonså får du mer information om på vilken avdelning en ny scout hör hemma eller vad du kan hjälpa till med som vuxen.

Här nedan finns länkar till avdelningarna för de olika åldersgrupperna, om du själv vill hitta en ledare att vända dig direkt till. Eftersom det inte kan vara hur många scouter som helst på avdelningarna är det bra att kolla först, istället för att dyka upp oanmäld. Men oftast går det bra att komma, även mitt i terminerna är du välkommen att börja.

Det som begränsar hur många unga som kan vara med är framförallt antalet vuxna, så om fler föräldrar engagerar sig kan vi öppna upp fler avdelningar och ta in fler scouter.

Ledare och kår

Att vara scoutledare är att skapa en rolig fritid för unga samtidigt som du själv utvecklas som människa och ledare.

Ikon för ledare och kårMånga av våra scoutledare har varit scouter sedan de var barn, men inom scoutrörelsen finns en mängd ledarutbildningar som gör att även du som inte har någon tidigare scouterfarenhet också får en bra grund för ditt ledarskap inom scoutrörelsen.

Många blir scoutledare redan i tonåren medan de själva fortfarande är scouter, andra lockas till engagemang när deras barn börjar i Scouterna. Som scoutledare får du en unik ledarerfarenhet och en utmanande uppgift när du hjälper till att göra unga redo för livet. En erfarenhet som scoutledare utvecklar både dig och de unga i verksamheten, och är en stor fördel även inom yrkeslivet.

Åldersgrupper och mötestider

  • Från och med hösten när du börjar i årskurs 2 kan du bli Spårarscout. Även du som går i årskurs 3 i skolan tillhör åldersgruppen spårare på scouterna. Mötestiden är onsdagar kl 18:30 - 20:00. Klicka på länken för att hitta kontaktpersoner.
  • Går du i årskurs 4 eller 5 (ca 10-11 år) börjar du hos Upptäckarscouterna som har möten på onsdagar, kl 18.30 - 20.00.
  • Du som går i årskurs 6, 7 eller 8 (ca 12-14 år) blir Äventyrarscout, med möte på onsdagar, kl 19.00 - 21.00. Äventyrarna håller till vid och i friggebodarna på gårdens östra sida.
  • Från årskurs 9 i grundskolan till 2:an på gymnasiet (ca 15-17 års ålder) är man Utmanarscout. Utmanarna har ett eget hus som kallas "Torpet".
  • Ni som är 18+ är välkomna i vårt ledarteam, antingen som ledare för scouter eller i någon annan roll inom kåren. Vårt ledarteam förnyas ständigt och även här gäller scoutmetoden - "Learning by doing". Hör av dig till ordförande eller någon annan ledare!

Vad kostar det?

  • Medlemsavgiften är 500kr per termin och betalas via en räkning från Svenska Scoutförbundet. Du kan prova på scouting under ett par möten innan du bestämmer dig för att bli medlem. Om du går med som ledare (vuxen) kostar det bara 275 kr.En del av pengarna går till Svenska Scoutförbundet och ger dig scouttidning och olycksfallsförsäkring, resten går till kårens verksamhet och driften av scoutgården. Sedan tillkommer avgifter för läger och övernattningar om man vill åka på dem, vilket många tycker är höjdpunkterna under året.Vid något av de första tillfällena då du blir scout ger dina ledare dig lite information att ta hem för att registrera dig som medlem till kåren.

    Ledarna blir säkert bara glada om du har skrivit ut och fyllt i denna lapp redan första mötet, men tänk på att först kontakta ledarna och kolla så att det finns plats på avdelningen.